Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Pagina voorlezen
 • A
 • A
 • A
020 - 63 66 837  

Alzheimer Nederland

Alzheimer Nederland biedt al sinds 1984 hulp en informatie aan mensen met dementie en hun naasten. Door belangenbehartiging en financiering van wetenschappelijke onderzoeken is het doel om dementie terug te dringen en uiteindelijk geheel te elimineren. Ook concentreert Alzheimer Nederland zich op het samenbrengen van lotgenoten en het bieden van steun. Maar wat is dementie nu eigenlijk, en wanneer spreekt men van Alzheimer? Hoe ingrijpend is deze vorm en wat kan het betekenen voor u en uw directe omgeving? In dit artikel vertellen we u meer over Alzheimer en ook over de zorg die u kunt ontvangen als u ermee te maken krijgt.

Meer over Alzheimer

De cijfers liegen er niet om: één op de vijf mensen krijgt te maken met dementie. Hoe ouder men wordt, hoe groter de kans wordt op één van de vijftig ziektes die in deze categorie vallen. Ook zijn er andere risicofactoren die kunnen bijdragen, zoals erfelijkheid en een ongezonde leefstijl. Alzheimer is één van de bekendste vormen van dementie. Het is een progressieve ziekte, wat betekent dat de hersenen steeds verder beschadigd raken en steeds minder goed zullen gaan functioneren. Als het gaat om Alzheimer zijn er verschillende fasen: de vroege fase, de middenfase en de late fase.

Vroege fase

In de vroege fase van Alzheimer worden de symptomen vaak nog toegeschreven aan stress, het ouder worden of andere ‘toevallige’ omstandigheden. De symptomen lijken op zich namelijk niet ernstig, omdat ze veel weg hebben van de gevolgen van vermoeidheid of spanning. Voorbeelden van verschijnselen in de vroege fase zijn:

 • Verward raken en bijvoorbeeld de draad kwijtraken in een verhaal of gesprek
 • Vergeetachtigheid, ook bij recente gebeurtenissen
 • In herhaling vallen
 • Moeite hebben met het begrijpen van nieuwe informatie
 • Te maken krijgen met angstige of onrustige gevoelens

Middenfase

In de middenfase van Alzheimer worden de veranderingen aanzienlijker en groeit vaak de behoefte aan hulp. Mensen die aan Alzheimer lijden kunnen in deze fase boos, agressief, achterdochtig of verdrietig gaan reageren. Ook kunnen ze verdwaald raken, verward zijn over de tijd of over waar ze zich bevinden, en zich op een ongewone manier gaan gedragen. Dit soort situaties zijn niet alleen lastig en ingrijpend, maar kunnen ook nog eens gevaarlijk zijn. Er kunnen allerlei ongelukjes gebeuren wanneer de verstoorde waarneming of vergeetachtigheid een steeds grotere rol gaat spelen.

Late fase

In de late fase worden mensen met Alzheimer langzamerhand geheel afhankelijk van anderen. Niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk gaat men achteruit. Het geheugenverlies kan overheersen, hoewel ook flitsen van herkenning kunnen voorkomen. Het lopen wordt steeds moeilijker en verandert in schuifelen. Uiteindelijk zal men bedlegerig worden. Andere symptomen in deze fase kunnen zijn:

 • Incontinentie
 • Geleidelijk verlies van spraak
 • Onrust
 • Moeite met kauwen en slikken
 • Aanzienlijk gewichtsverlies

De levensverwachting van mensen met Alzheimer zijn per persoon verschillend, maar kunnen volgens Alzheimer Nederland over het algemeen uiteenlopen van drie tot twintig jaar.

Zorg bij de ziekte van Alzheimer, gewoon bij u thuis

Wanneer u te maken krijgt met Alzheimer, is het streven om u zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Dit kan uiteraard alleen met professionele begeleiding. Om dat te ontvangen kunt u een particuliere thuiszorgorganisatie inschakelen, zoals Zuster Jansen. U kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor 24-uurs zorg, waarbij u dag en nacht volledig ondersteund wordt door ervaren zorgverleners.

Lees meer bij Zuster Jansen

"Deze organisatie gaat zeer professioneel te werk"
Een hele geruststelling in moeilijke tijden.

Mevrouw Bredero, Aerdenhout